Om mig

Lite om mig som ligger bakom Roa hunden

Jag heter Carina Ejmert och har alltid haft ett stort hundintresse och haft hund i nästan hela mitt liv. Min första egna hund fick jag vid 13 års ålder. Det var en Airedaleterrier.

Första omplaceringshunden kom in i familjen två år senare också det en Airdale och på den vägen fortsatte det sedan med Golden retriever, blandras Labbe+Doberman+okänd ras av jakthundstyp, Schäfer, Yorkshireterrier, Storpudel, Springer spaniel, Sheltie (ej omplacering) och nu har jag en Pumi. Under en period var jag också tillfälligt hem för omplaceringshundar innan de hittat sin nya familj. 

För länge sedan tävlade jag lite i lydnad och jag har alltid tränat alla mina hundar i någon form av nosarbete (spår, sök).

Just nu håller jag mest på med Nose Work som jag tycker är en rolig och variationsrik aktivering för alla hundar. Jag har inga tävlingsmeriter då jag varken har tävlingsnerver eller ambition att tävla. 

Jag började som 13 åring i SBK´s Ungdomssektion på Haninge BK, efter det började jag på Värmdö BK där jag gick ett flertal kurser såväl teoretiska som praktiska med och utan hund. Det var också på Värmdö BK jag utbildade mig till instruktör första gången (ca1979/80). Min andra utbildning, till Allmänlydnadsinstruktör, gick jag 2012 genom Tyresö BK. Jag är fortfarande medlem i Tyresö BK och med jämna mellanrum håller jag kurser i vardagslydnad där.

År 2013 hörde jag talas om Nose Work och tyckte det verkade väldigt roligt. Utbildningen av Nose Work- instruktörer hade börjat så smått i Sverige och 2014 blev  jag utbildad och certifierad instruktör genom SNWK (Svenska Nose Work Klubben).

Listan på alla utbildningar, kurser, läger och föreläsningar jag gått, för att vidareutveckla mig, har blivit ganska lång genom åren och jag kommer lägga ut en sammanställning så småningom. Jag ska inom kort lägga till ytterligare en lite längre utbildning till min verktygslåda och när jag påbörjat den får ni veta mer om det….Det är ju så roligt att lära mer och ju mer jag lär mig desto mer vet jag att jag inte kan ..…

Jag bor i Tyresö/ Trollbäcken och de flesta av mina kurser är förlagda där. Som komplement har jag tillgång till en lokal i Västerhaninge med bra utemiljö att förlägga Nose Work- söken på. 

Min filosofi om hundägandet

Roa hunden nu. Namnet på mitt företag säger ganska mycket om min filosofi.  www.roahunden.nu

Vi har en, oftast, sällskaplig hundindivid boende hos oss för att vi vill det, för att det på något sätt roar oss och vi får ut något av vårt hundinnehav. 
För mig blir det ganska naturligt att fylla hundens vardagsliv med, för hunden, intressant innehåll så att den ska tycka att det är kul att och bo och vara med oss. Vi ska roa hunden helt enkelt. Som tack för att den roar oss. Och visst är ett aktivt hundliv ett roligt hundliv även för oss människor!

”Men var hittar jag tiden att aktivera till vardags?” kanske ni undrar…

Jag har arbetat heltid utanför hemmet så jag vet dilemmat med att få tiden att räcka till. Men det finns knep att ”vardagsaktivera” hunden så den blir nöjd utan att det tar flera timmars planering i anspråk.  Och fördelen med att välja Nose Work som aktivitet är att det inte är så komplicerat med en massa dyr utrustning. Och det finns flera sätt.

OBS – jag pratar inte motion här utan det handlar om hjärngympa, en ibland lite underskattad aktivitet. Hjärngympan ersätter inte på något sätt motion. Nej hjärngympan ska ses som ett komplement till det. 
Hjärngympan bör bara ersätta fysisk aktivitet när hunden av någon anledning inte kan motioneras som vanligt.

Mina kurser har inte fokus endast på tävling men den som vill ska ändå ha fått grunden till att fortsätta ut på tävlingsbanan. Och vem vet....intresset kan vakna när man märker vilket bra team man är med sin hund.